
برای اولین بار در سطح کشور آزمایشگاه زمین ساخت در دانشگاه دامغان راه اندازی شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه دامغان آزمایشگاه زمین ساخت با هدف شبیه سازی تغییرشکل های پوسته سخت زمین در محیط آزمایشگاه برای اولین بار در کشور در دانشگاه دامغان طراحی و به بهره برداری رسید.
دکتر سیدسعیدالرضا اسلامی طراح و مدیر آزمایشگاه زمین ساخت دانشگاه دامغان با اشاره به اهمیت دستگاه های ساخته شده در این آزمایشگاه گفت : پدیده های زمین ساختی یا تکتونیکی به عنوان پدیده هایی طبیعی چنان زمینه تغییر شکل پوسته را فراهم می کنند که از یک سو به دلیل ابعاد بزرگ مکانی و زمانی، نمی توان آنها را فرمان بر آزمون ساخت و از سوی دیگر به دلیل ابعاد پنهان مکانی و زمانی، نمی توان آن پدیده ها را مورد مشاهده علمی قرار داد. در این شرایط یکی از راهکارها برای رفع ابهامات علمی در زمینه تغییرشکل های پوسته زمین، شبیه سازی آزمایشگاهی پدیده هاست که در این زمینه مطالعاتی در محل دانشگاه دامغان طی سالیان اخیر اجرایی شده است. حاصل این تلاش چند ساله، طراحی و ساخت سه دستگاه “شبیه ساز حرکات زمین ساختی” برای بررسی سناریوهای مختلف تغییرشکل پوسته زمین بوده است.
عضوهیات علمی دانشکده علوم زمین دانشگاه دامغان در زمینه کاربردهای طرح افزود : علوم زمین به لحاظ ارتباط زیربنایی با موضوعات مهمی همچون اکتشاف و بهره برداری منابع زیرزمینی مانند معادن و مخازن نفتی، احداث سازه های حساس و مخاطرات زمینی یکی از شاخه های کاربردی علوم تجربی است که کیفیت آموزش و پژوهش در این حوزه از علوم، تاثیر مستقیم در کیفیت نتایج کاربردی در موضوعات یاد شده دارد. اسلامی با بیان اینکه این پروژه بطور کامل در طی سه فاز اجرایی خواهد شد اهداف طرح راه اندازی آزمایشگاه زمین ساخت را ابتدا ارتقای کیفی آموزش در رشته زمین شناسی و رشته – گرایش های ذیربط در سطح کارشناسی و بالاتر بویژه در گرایش زمین ساخت دانست. وی هدف دیگر از طرح را درون زایی پژوهش های محض و کاربردی در حوزه زمین ساخت معرفی نمود. از اهداف کاربردی این طرح می توان دستیابی به مشابه های ساختاری از منابع ارزشمند زمینی دانست که امکان تصمیم گیری های دقیق مدیریتی را برای توسعه اکتشاف و بهره برداری فراهم می نماید.
محمدحسن شیرازیان، مشاور طراحی و ساخت دستگاه ها با اشاره به بخش های مختلف دستگاه ها از جمله میز مخصوص، گیربکس ها، محورهای طولی، بلوک ها و فک های انتهایی محور و همچنین قالب های متنوع، اظهار داشت بررسی های مختلف بر روی کاغذ تا حصول اطمینان نسبت به موفقیت طرح ادامه داشت و بر آن اساس، عملیات ساخت دستگاه ها آغاز می شد بطوریکه پس از هر مرحله پیشرفت کار، آزمون های لازم به عمل می آمد و نتیجه در ادامه کار در نظر گرفته می شد.
گفتنی است این آزمایشگاه با اعتباری نزدیک به ۴۰۰ ملیون ریال بصورت کاملا بومی راه اندازی شده و با عنایت به ابعاد دستگاه ها و امکانات تعبیه شده در دستگاه ها، در داخل کشور برای اولین بار مورد طراحی، ساخت و بهره برداری قرار گرفته است. اضافه می گردد نتایج فعالیت های پژوهشی در آزمایشگاه زمین ساخت تا کنون، ارائه بیش از ۱۰ مقاله در همایش های ملی و بین المللی و نیز انتشار یک مقاله در مجلات معتبر داخل بوده است.
دکتر اسلامی در این مراسم افزود: امید می رود با اجرای فازهای بعدی آزمایشگاه از رهگذر حمایت مسئولین محترم، علاوه بر ارتقای تدریجی کیفیت آموزش، یافته های پژوهشی بیشتری از این آزمایشگاه در محیط های مختلف علمی ارائه گردد.