
به گزارش سردبیر مجله کاربردهای هولوگرافی در فیزیک (JHAP)، اولین شماره از دوره سوم این مجله در زمستان 2023 منتشر شد. در این شماره، پژوهشگرانی از کشور های امریکا، ژاپن، آلمان، هندوستان، آذربایجان و ایران به ارائه آخرین دستاوردهای خود در موضوعات مرتبط با هولوگرافی و توصیف هندسه عالم پرداختند.
دکتر پورحسن درباره محتوای علمی شماره جدید مجله JHAP گفت: در این شماره پروفسور لئونارد ساسکیند مدیر موسسه فیزیک نظری استنفورد و عضو آکادمی ملی علوم در ایالات متحده ی آمریکا به ارائه آخرین نظریات خود در رابطه با هندسه عالم با استفاده از هولوگرافی پرداخته است.
وی گفت: این مقاله با عنوان De Sitter Space has no Chords Almost Everything is Confined به توصیف فضا-زمانی پرداخته است که دوگان هولوگرافیک فضای دوسیته است.
مشاهدات تجربی نشان می دهد که هندسه جهان در تقریب مرتبه اول به شکل دوسیته است، بنابراین پیدا کردن فرمولبندی هولوگرافیک در فضا- زمان دوسیته از اهمیت خاصی برخوردار است.
عضو هیئت علمی دانشگاه دامغان گفت: ایده جهان هولوگرافیک سال ها قبل توسط لئونارد ساسکیند برای حل تناقض از دست رفتن اطلاعات در سیاه چاله ها مطرح شد. برخی از فیزیکدانان امروزه بر این باورند که جهانی که ما در آن زندگی میکنیم ممکن است یک هولوگرام عظیم باشد.
اصل جهان هولوگرافیک بیان میکند برخلاف آنچه که به نظر میرسد، جهان ما سه بعدی نیست و احتمالا تنها دارای دو بعد است. در این صورت، برخی از سطوح دو بعدی دور دارای تمام دادههای مورد نیاز برای توصیف کامل جهان ما هستند و تقریبا مانند یک هولوگرام، این دادهها به صورت سهبعدی مشاهده میشوند. این حالت را میتوان به شخصیتهای روی یک صفحه تلویزیون تشبیه کرد. ما آنها را روی یک سطح صاف میبینیم اما به نظر میرسد که دارای عمق هستند.
دکتر پورحسن، دیگر عناوین مقالات این مجله را به شرح ذیل اعلام کرد:
- مقاله دکتر ایجی کنیشی، پژوهشگر ژاپنی با عنوان: Quantum Measuring Systems: Considerations from the Holographic Principle که به توصیف جهان هولوگرافیک با استفاده از مکانیک کوانتوم پرداخته است.
- مقاله روبن کمپس دلگادو پژوهشگری از آلمان و مدرس مرکز تحقیقات فیزیک نظری عبدالسلام ایتالیا (ICTP) با عنوان: Quantum gravitational corrected evolution equations of charged black hole که به چگونگی اثرات کوانتومی روی تحول یک سیاه چاله پرداختهاست .
- مقاله دکتر صاحب سروشفر مدیر ارتباط با صنعت دانشگاه یاسوج با عنوان: Geodesic motion in the spacetime of a (2 + 1) D black hole conformally coupled to a massless scalar به مطالعه حرکت ذرات در نزدیکی یک سیاه چاله پرداخته است.
به دلیل جاذبه گرانشی بسیار زیاد سیاه چاله ها، ذرات در نزدیکی آن ها با سرعت بسیار زیاد حرکت میکند. چنین سیستمی می تواند همانند یک شتابدهنده ذرات عمل کند که بسیار پرانرژیتر از شتابدهندههای زمینی است. با توجه به محدودیت شتابدهندهای زمینی از نظر سطح انرژی، مطالعات نظری در این زمینه ممکن است در آینده به پیشرفت های صنعتی بسیار مهمی منجر گردد. - مقاله دکتر سودهاکر اوپادیای از هندوستان با همکاری دکتر زهره نکویی از دانشگاه مازندران با عنوان: Bouncing Universe for deformed non-minimally coupled inflation model که به ارائه یک مدل کیهانشناسی مرتبط با هولوگرافی پرداخته شدهاست.
- مقاله شاهین ممدف همراه با دانشجوی دکتری خود شهناز تقیف از جمهوری آذربایجان کاربردی از هولوگرافی در فیزیک هسته ای که برای تولید نوکلئونهای برانگیخته مورد استفاده قرار میگیرد.
شایان ذکر است این مقالات بصورت آزاد از آدرس https://jhap.du.ac.ir/issue_58_79.html در اختیار علاقهمندان قرار دارد.
