Reproductive management and breeding of saanen goat herds inSarkavir region of Damghan
نیاز روزافزون به مواد غذایی ایجاب می کند که از شیوه های علمی و جدید در افزایش راندمان تولید بهره برداری کرد. امروز در كشور ما ، عليرغم واردات مواد غذايي ، مصرف سرانه پروتئين دامي داراي متوسط 19 گرم در روز مي باشد و اين در حالي است كه متوسط مصرف سرانه اين ماده غذايي 24 گرم در روز بايد باشد و در كشور هاي پيشرفته و توسعه يافته ميانگين سرانه 3/57 گرم در روز ميباشد ( به نقل از FAO). پس با توجه به اين كاهش جا دارد در اين خصوص سرمايه گذاري انجام پذيرد. توجه جدي به امر دامپروري و از جمله تأمين گوشت و شیر در جامعه متضمن استقلال و عدم وابستگی است.
اصلاح نژاد، تکثیر و پرواربندي دام يكي از روشهاي اساسي براي اشتغال زایی و جلو گيري از كاهش توليدات دامی محسوب ميشود. در اين حرفه علاوه بر جلوگيري از ضايعات و صرف علوفه نا متعادل، در بازه كوتاه دام بنا به استعداد به وزن مطلوب و تولید رسیده که امکان استحصال مقادير قابل توجهي گوشت قرمز و شیر فراهم می گردد. در دهه های اول قرن بیستم استفاده از بز های شیری سانن در برنامه کار دولت ها و گله داران بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفتو با اجرای برنامه های اصلاحی با بزهای بومی خود به تکثیر این نژاد پرداختند که امروز به عنوان دارندگان و صادر کنندگان بز معروف سانن در جهان مشهور شده اند. هم اکنون در بیشتر کشورهای آسیایی، آفریقایی، آمریکای لاتین و اقیانوسیه از نژاد سانن در برنامه های اصلاح نژاد بزهای بومی استفاده می گردد. بز سانن یکی از نژادهای معروف اروپا است که از جهت برتری در خصوصیات تولیدی و تولید مثلی علاقه مندان بسیاری را به پرورش و نگهداری آَن مشغول کرده است.
همزمان كردن فحلي دامهاي ماده مولد و بهتركردن شرايط مديريت تولید مثل گله نتایج عمده ای را در بر دارد که شامل تولد همزمان نتاج، ازدياد نتاج بزهاي نر برتر، ايجاد امكان پروژني تست دامهاي نر (آزمون نتاج)، ايجاد امكان استفاده از اسپرم دامهاي نر ممتازي كه گله دار توان خريد خود آنها را ندارد، كاستن از تعداد دامهاي نر و در نتيجه صرفهجويي در هزينهها، شناسايي و كنترل بيماريهاي مختلف دستگاه تناسلي دامهاي نر و ماده، سرعت بخشيدن به عمليات اصلاح نژادي با شناسايي دامهاي نر ممتاز و توزيع وسيع اسپرم آنها در گلههاي مختلف، ايجاد امكان زایش در خارج از فصل، ايجاد امكان زایش بيش از يكبار در سال، ايجاد امكان تنظيم تاريخ زايش با مسائل گوناگون مثل وضعيت بازار، وضعيت مراتع و…، كم كردن فاصله سني نتاج براي سهولت پرورش آنها می باشد.
از آنجائیکه در منطقه سرکویر دامغان اقشار آسیپ پذیر و مدد جویان کمیته امداد سکونت دارند و با توجه به خشکسالی و بیکاری روز افزون در منطقه لذا کمک به مدیریت تولید مثل گله های بز موجود در منطقه به منظور توانمند سازی اقتصاد خانوار در جهت جلوگیری از مهاجرت به شهرها و کاهش معضلات ناشی از آن ضروری به نظر رسید. و طرحی با عنوان مدیریت تکثیر و اصلاح نژاد بز سانن ارائه شد که در مرحله اول اهداف ذیل را دنبال می کرد:
- افزایش دوقلو زایی 2. اجرایی نمودن طرح سه بار زایش در طی دو سال
- تولید نتاج هم سن و سال 4. بهبود روند مدیریت تغذیه
- تشخیص غیر آبستن و قصر و اقدام جهت حذف آنها 6. فحل شدن در خارج از فصل تولید مثلی
- امکان تلقیح مصنوعی به منظور افزایش بهره ژنتیکی 8. بهبود خلوص نژادی
- اشتغال زایی 10. افزایش درامد خانوار
اين پروژه، در دو مرحله در حال اجرا می باشد: مرحله اول به منظور ارزیابی توان منطقه و تعداد دام موجود و بازاریابی صورت می گیرد که به دنبال آن همزمان سازی و تحریک تخمک گذاری بز های سانن ماده موجود و لقاح طبیعی به منظور افزایش تولید و توانمند سازی روستا نشینان صورت خواهد گرفت و مرحله دوم شامل همزمان سازی و تحریک تخمک گذاری بز ها ی موجود و سپس لقاح مصنوعی می باشد به منظور افزایش خلوص نژادی صورت می گیرد.جهت تکثیر دام های موجود در منطقه از روش همزمان سازی و تحریک تخمدان ها استفاده می شود. مدیریت تولید مثل گله ها با روش سیدر گذاری به مدت 12 روز و سپس حذف سیدر و تزریق هورمون PMSG و به دنبال آن جفت گیری طبیعی با بز نر خالص از لحاط ژنتیکی صورت می گیرد. حاصل این روش افزایش دوقلوزایی و زایش بیش از یک بار در سال بعلاوه خلوص نژادی گله های منطقه است. در ادامه پس از همزمان سازی و تحریک تخمدان ها از تلقیح مصنوعی به منظور افزایش خلوص نژادی گله با استفاده از اسپرم های نر با خلوص نژادی صورت می گیرد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][divider line_type=”بدون خط”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”2182″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”2183″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]